przepis-na-kobiete.pl

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki

Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
limonka - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarki brązowe - 400 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA:
Pieczarki i papryki kroimy w paseczki, cebulę w talarki. Warzywa przekładamy na blachę, oprószamy solą, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wszystko dobrze mieszamy i równomiernie rozkładamy. Warzywa pieczemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
2.DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI:
Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną pietruszką i mieszamy. Podajemy z plastrami awokado i kawałkami limonki (można skropić warzywa sokiem z limonki).
Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

Pieczarki i papryki kroimy w paseczki, cebulę w talarki. Warzywa przekładamy na blachę, oprószamy solą, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wszystko dobrze mieszamy i równomiernie rozkładamy. Warzywa pieczemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.

2

DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI

Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, posypujemy posiekaną pietruszką i mieszamy. Podajemy z plastrami awokado i kawałkami limonki (można skropić warzywa sokiem z limonki).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

692 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy