Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Umyte piersi oprószamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy na ok. 10 minut.
PIECZEMY PIERSI KURCZAKA
Boki niewielkiego naczynia żaroodpornego wykładamy masłem pokrojonym w plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C. Po 20 minutach polewamy kurczaka tłuszczem z naczynia. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut. Sos z naczynia przelewamy do rondelka.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni rozpuszczamy zimne masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż się zarumieni. Uważamy, by nie przypalić zasmażki. Zasmażoną mąkę podlewamy odrobiną sosu mięsnego. Mieszamy. Zasmażkę przelewamy do rondelka. Zagotowujemy.
GOTUJEMY MARCHEWKĘ Z GROSZKIEM
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Mieszamy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż marchew zmięknie, a płyn odparuje. W razie potrzeby kilkukrotnie podlewamy warzywa podczas duszenia. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Mięso podajemy z porcją ugotowanych ziemniaków i groszkiem z marchewką. Z wierzchu polewamy sosem. Dekorujemy liśćmi sałaty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1926,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
963,4 kcal
Tłuszcz
50,5 g
Węglowodany
64,1 g
Błonnik
55,2 g
Białko
55,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!

Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Pieczeń rzymska
Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.