Tosty z awokado i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY KROMKI CHLEBA
Kromki chleba podpiekamy w piekarniku, na suchej patelni lub w tosterze. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ ze skorupki. Kroimy w plastry. Pomidora również kroimy w plasterki.
GOTUJEMY JAJKA W WODZIE
Na suchą patelnię wlewamy wodę (około 1,5 cm wysokości patelni). Gdy woda się zagotuje, wbijamy jajka, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie połączyły. Czekamy około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie polewamy jajko wodą od góry. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączamy.
SKŁADAMY KANAPKĘ Z PRZYGOTOWANYCH SKŁADNIKÓW
Podpieczone kromki chleba skrapiamy oliwą. Kładziemy kilka plasterków awokado, plaster pomidora i odsączone jajko. Oprószamy solą, pieprzem i startym parmezanem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,5 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
10,3 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Kanapka z tuńczykiem
Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.

Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!