przepis-na-kobiete.pl

Strogonow po wegetariańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Strogonow po wegetariańsku

Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 600 g
sos sojowy - 2 łyżki
śmietana 12% - 150 ml
tymianek świeży - 30 g
tofu - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.
2.PODSMAŻAMY TOFU:
Na 2 patelniach rozgrzewamy trochę oliwy. Na jednej patelni mocno podsmażamy porcjami grzyby przez 5–7 minut. Pod koniec dodajemy cebulę i podsmażamy razem aż do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy tofu pokrojone w kostkę, od czasu do czasu obracając, aż będzie chrupiące, doprawiamy przy tym sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem.
3.PODAJEMY GRZYBY Z TOFU:
Do grzybów dodajemy śmietanę i ok. 100 ml wody, mieszając, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, lekko zagęszczamy nią grzyby i doprawiamy do smaku. Podajemy z tofu.
Strogonow po wegetariańsku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.

2

PODSMAŻAMY TOFU

Na 2 patelniach rozgrzewamy trochę oliwy. Na jednej patelni mocno podsmażamy porcjami grzyby przez 5–7 minut. Pod koniec dodajemy cebulę i podsmażamy razem aż do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy tofu pokrojone w kostkę, od czasu do czasu obracając, aż będzie chrupiące, doprawiamy przy tym sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem.

3

PODAJEMY GRZYBY Z TOFU

Do grzybów dodajemy śmietanę i ok. 100 ml wody, mieszając, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, lekko zagęszczamy nią grzyby i doprawiamy do smaku. Podajemy z tofu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

705,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

176,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

18,4 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy