Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
PANIERUJEMY KURCZAKA
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
GOTUJEMY MAKARON
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
PODAJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3092,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
773,0 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Wegeburger z tatarem buraczanym
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!