przepis-na-kobiete.pl

Saksońska zupa ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Saksońska zupa ziemniaczana

Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 125 g
bulion mięsny - 800 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
majeranek - 20 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 400 g
ziemniak - 750 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
2.DUSIMY WARZYWA:
Boczek kroimy w kostkę. Wysmażamy na odrobinie oleju przez ok. 3 minuty, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę, warzywa i ziemniaki podsmażamy na wytopionym tłuszczu oraz pozostałej części oleju. Mieszamy. Dolewamy bulionu, dodajemy liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
3.MIKSUJEMY ZUPĘ:
Majeranek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Zostawiamy 1-2 łyżki, resztę dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Liść laurowy wyjmujemy, zupę miksujemy na grubo lub drobno, według uznania. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Podajemy z boczkiem i posypujemy pozostałym majerankiem.
Saksońska zupa ziemniaczana

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

2

DUSIMY WARZYWA

Boczek kroimy w kostkę. Wysmażamy na odrobinie oleju przez ok. 3 minuty, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę, warzywa i ziemniaki podsmażamy na wytopionym tłuszczu oraz pozostałej części oleju. Mieszamy. Dolewamy bulionu, dodajemy liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

3

MIKSUJEMY ZUPĘ

Majeranek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Zostawiamy 1-2 łyżki, resztę dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Liść laurowy wyjmujemy, zupę miksujemy na grubo lub drobno, według uznania. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Podajemy z boczkiem i posypujemy pozostałym majerankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3004,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

751,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,7 g

🌾

Węglowodany

81,4 g

🥬

Błonnik

46,4 g

💪

Białko

46,4 g

Podobne przepisy

Saksońska zupa ziemniaczana - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl