Sos tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OGÓRKA
Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.
DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.
PRZYPRAWIAMY SOS
Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
OZDABIAMY SOS
Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
642,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,1 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!