przepis-na-kobiete.pl

Pita z serem graviera • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Pita z serem graviera

Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chlebek pita - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
pieczarka - 100 g
czosnek główka - 1 ząbek
pomidor suszony - 60 g
sól -
pieprz czarny -
Szpinak Baby - 150 g
ser graviera, tarty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Pieczarki kroimy w talarki, suszone pomidory w paseczki. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pieczarki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie dodajemy do nich suszone pomidory, czosnek i świeży szpinak i smażymy całość, aż szpinak znacząco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.GRILLUJEMY PITY:
Rozgrzewamy grill elektryczny. Pity przekrawamy na pół. Ser graviera łączymy z farszem. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy pity. Tak przygotowane pity grillujemy przez ok. 10 minut lub do momentu, gdy pieczywo się zezłoci.
Pita z serem graviera

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Pieczarki kroimy w talarki, suszone pomidory w paseczki. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pieczarki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie dodajemy do nich suszone pomidory, czosnek i świeży szpinak i smażymy całość, aż szpinak znacząco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

GRILLUJEMY PITY

Rozgrzewamy grill elektryczny. Pity przekrawamy na pół. Ser graviera łączymy z farszem. Tak przygotowaną mieszanką napełniamy pity. Tak przygotowane pity grillujemy przez ok. 10 minut lub do momentu, gdy pieczywo się zezłoci.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1027,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy