przepis-na-kobiete.pl

Mus szarlotkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Mus szarlotkowy

Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 440 g
cynamon - 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 50 ml
sok jabłkowy - 750 ml
jabłko czerwone - 2 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTWANIE JABŁKA OBIERAMY,:
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
2.PRZEKŁADAMY DO DUŻEGO:
garnka i wlewamy sok jabłkowy.
3.DOPROWADZAMY DO WRZENIA:
i gotujemy, aż jabłka będą miękkie.
4.ZBIERAJĄCĄ SIĘ NA:
powierzchni piankę usuwamy łyżką.
5.ZDEJMUJEMY GARNEK Z:
ognia i za pomocą tłuczka rozgniatamy jabłka na gładkie puree.
6.DODAJEMY CUKIER, PRZYPRAWY:
i sok z cytryny.
7.GARNEK Z POWROTEM:
stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy przez około godzinę.
8.GOTOWY MUS PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych słoiczków.
Mus szarlotkowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTWANIE JABŁKA OBIERAMY,

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

2

PRZEKŁADAMY DO DUŻEGO

garnka i wlewamy sok jabłkowy.

3

DOPROWADZAMY DO WRZENIA

i gotujemy, aż jabłka będą miękkie.

4

ZBIERAJĄCĄ SIĘ NA

powierzchni piankę usuwamy łyżką.

5

ZDEJMUJEMY GARNEK Z

ognia i za pomocą tłuczka rozgniatamy jabłka na gładkie puree.

6

DODAJEMY CUKIER, PRZYPRAWY

i sok z cytryny.

7

GARNEK Z POWROTEM

stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy przez około godzinę.

8

GOTOWY MUS PRZEKŁADAMY

do wyparzonych słoiczków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3127 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

50,4 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy