przepis-na-kobiete.pl

Sos teriyaki • przepis • składniki • przygotowanie

Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Sos teriyaki

Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos sojowy - 120 ml
cukier brązowy - 60 g
sos mirin - 60 ml
sake - 60 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
imbir świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SKŁADNIKI:
Do rondelka wlej sos sojowy, cukier, mirin oraz sake.
2.ROZPUSZCZAMY CUKIER:
Ustaw rondelek na średnim ogniu i zacznij rozpuszczać cukier, cały czas mieszając.
3.DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR (OPCJONALNIE, MOŻESZ POMINĄĆ):
Wrzuć składniki do rondelka i zamieszaj.
4.GOTUJEMY SOS:
Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż zauważysz, że staje się gęsty i jednolity.
5.ODCEDZAMY SOS:
Odcedź sos przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz czosnku i imbiru. Przelej go do pojemnika.
6.STUDZIMY SOS:
Przelany sos ustaw w ciemnym miejscu aż do wystygnięcia. Gdy sos teriyaki będzie w temperaturze pokojowej, jest gotowy. Można go także szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Sos będzie zdatny do użycia przez kilka tygodni.
Sos teriyaki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SKŁADNIKI

Do rondelka wlej sos sojowy, cukier, mirin oraz sake.

2

ROZPUSZCZAMY CUKIER

Ustaw rondelek na średnim ogniu i zacznij rozpuszczać cukier, cały czas mieszając.

3

DODAJEMY CZOSNEK I IMBIR (OPCJONALNIE, MOŻESZ POMINĄĆ)

Wrzuć składniki do rondelka i zamieszaj.

4

GOTUJEMY SOS

Gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż zauważysz, że staje się gęsty i jednolity.

5

ODCEDZAMY SOS

Odcedź sos przez sitko, tak aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz czosnku i imbiru. Przelej go do pojemnika.

6

STUDZIMY SOS

Przelany sos ustaw w ciemnym miejscu aż do wystygnięcia. Gdy sos teriyaki będzie w temperaturze pokojowej, jest gotowy. Można go także szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Sos będzie zdatny do użycia przez kilka tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

466,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

233,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

57 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy

Sos teriyaki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl