przepis-na-kobiete.pl

Tatar na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Tatar na dwa sposoby

Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 1 szt.
kapar - 2 łyżki
ogórek kiszony - 2 szt.
olej słonecznikowy - 100 ml
polędwica wołowa - 300 g
cytryna - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 100 ml
musztarda dijon - 1 łyżeczka
grzyby marynowane - 100 g
natka pietruszki - 2 łyżki
sól gruboziarnista - 1 szczypta
jaja przepiórcze - 2 szt.
chleb razowy - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY MIĘSO:
Oczyszczone mięso kroimy w drobne plastry, a następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej i siekamy tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.
2.KROIMY DODATKI:
Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Kapary kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dolewamy odrobinę oleju, dodajemy trochę kaparów, cebulki i ogórka. Resztę dodatków pozostawiamy. Dodajemy pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PODGRZYBKÓW:
Do marynowanych podgrzybków dodajemy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy, dolewając oliwę z oliwek.
Tatar na dwa sposoby

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY MIĘSO

Oczyszczone mięso kroimy w drobne plastry, a następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy olej i siekamy tak długo, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.

2

KROIMY DODATKI

Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. Kapary kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dolewamy odrobinę oleju, dodajemy trochę kaparów, cebulki i ogórka. Resztę dodatków pozostawiamy. Dodajemy pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z PODGRZYBKÓW

Do marynowanych podgrzybków dodajemy musztardę, miód i odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy, dolewając oliwę z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2505 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2505 kcal

🥑

Tłuszcz

167,8 g

🌾

Węglowodany

157,1 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

99,6 g

Podobne przepisy

Tatar na dwa sposoby - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl