przepis-na-kobiete.pl

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem • przepis • składniki • przygotowanie

Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem

Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kumin - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.
por - 2 szt.
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
olej kokosowy - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
sezam biały - 3 łyżki
karp, płat - 600 g
cukier - 4 łyżki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
miód - 2 łyżki
sos sojowy - 125 g
woda - 250 ml
wódka - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.
Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, a marchew w julienne (cienkie paseczki). Szczypiorek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Podsmażamy cebulę z porem i marchewką. Wlewamy sos sojowy, dodajemy posiekaną papryczkę chili i kmin rzymski. Dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i sok z limonki. Na talerz wykładamy karpia, dodajemy podsmażone warzywa i całość posypujemy sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1960,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

490,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

39,7 g

💪

Białko

39,7 g

Podobne przepisy