przepis-na-kobiete.pl

Makaron chow mein z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.

Makaron chow mein z wołowiną

Smakowita propozycja obiadowa w orientalnym stylu – paski wołowiny podane z soczystymi warzywami i smażonym makaronem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 2 szt.
szalotka - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kiełki fasoli mung - 3 łyżki
makaron chow mein - 250 g
olej - 2 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
mięso wołowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MAKARON WKŁADAMY:
do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą.
2.PO OKOŁO 3:
minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.
3.WOŁOWINĘ KROIMY W:
niewielkie, cienkie paseczki.
4.W WOKU, DUŻEJ:
patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru.
5.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
miski.
6.MARCHEWKĘ ORAZ POZBAWIONĄ:
gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki.
7.DO GARNKA, W:
którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę.
8.SMAŻYMY NA DUŻYM:
ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty.
9.NASTĘPNIE DODAJEMY PAPRYKĘ:
i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty.
10.NA KONIEC WRZUCAMY:
kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia.
11.WARZYWA ŁĄCZYMY W:
misce z mięsem.
12.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju.
13.WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK,:
mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron.
14.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY:
i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut.
15.JEŚLI TO KONIECZNE,:
możemy dodać odrobinę wody.
16.NA KOŃCU DODAJEMY:
przygotowane mięso i warzywa.
17.MIESZAMY, PODGRZEWAMY JESZCZE:
przez chwilę i nakładamy do miseczek.
Makaron chow mein z wołowiną

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MAKARON WKŁADAMY

do głębokiego naczynia i zalewamy wrzącą wodą.

2

PO OKOŁO 3

minutach, gdy makaron zmięknie, odcedzamy go i odstawiamy na bok.

3

WOŁOWINĘ KROIMY W

niewielkie, cienkie paseczki.

4

W WOKU, DUŻEJ

patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, wrzucamy mięso i podsmażamy, aż nabierze brązowego koloru.

5

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

miski.

6

MARCHEWKĘ ORAZ POZBAWIONĄ

gniazd nasiennych paprykę kroimy w słupki.

7

DO GARNKA, W

którym smażyło się mięso, wlewamy kolejne 2 łyżki oleju roślinnego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę.

8

SMAŻYMY NA DUŻYM

ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty.

9

NASTĘPNIE DODAJEMY PAPRYKĘ

i całość smażymy jeszcze przez kolejne 2 minuty.

10

NA KONIEC WRZUCAMY

kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smażymy 30 sekund i zdejmujemy z ognia.

11

WARZYWA ŁĄCZYMY W

misce z mięsem.

12

NA PATELNIĘ, NA

której smażyły się warzywa, wlewamy jeszcze około 1 łyżki oleju.

13

WRZUCAMY POSIEKANY CZOSNEK,

mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej makaron.

14

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY

i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut.

15

JEŚLI TO KONIECZNE,

możemy dodać odrobinę wody.

16

NA KOŃCU DODAJEMY

przygotowane mięso i warzywa.

17

MIESZAMY, PODGRZEWAMY JESZCZE

przez chwilę i nakładamy do miseczek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2311,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

61,1 g

🥬

Błonnik

27,8 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy