Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.
BARWIMY JAJKA
W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.
NADZIEWAMY JAJKA
Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.
OZDABIAMY JAJKA
Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.
PODAJEMY JAJKA
W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1150,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,1 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
5,2 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.