przepis-na-kobiete.pl

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki

Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szparagi zielone - 200 g
kalafior - 0,5 szt.
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 100 g
cytryna - 1 szt.
sos Worcester - 1 łyżeczka
szynka parmeńska - 30 g
młode ziemniaki - 400 g
masło - 2 łyżki
majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
jogurt naturalny - 150 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
olej po suszonych pomidorach - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
makrela - 50 g
cebula dymka - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY I OWIJAMY SZPARAGI:
Plaster szynki parmeńskiej grillujemy, aż będzie chrupki.
2.GRILLUJEMY I PODAJEMY SZPARAGI:
Grillujemy ok. 6 minut. Gotowe szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej, plastrem surowej szynki i listkami świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.GRILLUJEMY KALAFIOR:
Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.
4.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.
5.GRILLUJEMY I PODAJEMY ŁOSOSIA:
Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.
6.PRZYPRAWIAMY I GRILLUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.
7.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG:
Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy.
8.PODAJEMY ZIEMNIAKI:
Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry.
3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY I OWIJAMY SZPARAGI

Plaster szynki parmeńskiej grillujemy, aż będzie chrupki.

2

GRILLUJEMY I PODAJEMY SZPARAGI

Grillujemy ok. 6 minut. Gotowe szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej, plastrem surowej szynki i listkami świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

GRILLUJEMY KALAFIOR

Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.

4

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.

5

GRILLUJEMY I PODAJEMY ŁOSOSIA

Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.

6

PRZYPRAWIAMY I GRILLUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.

7

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG

Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy.

8

PODAJEMY ZIEMNIAKI

Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3103,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3103,4 kcal

🥑

Tłuszcz

189,1 g

🌾

Węglowodany

198,5 g

🥬

Błonnik

36,4 g

💪

Białko

185,8 g

Podobne przepisy

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl