przepis-na-kobiete.pl

Spanakopita • przepis • składniki • przygotowanie

Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Spanakopita

Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 55 g
ciasto filo - 8 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
jajko - 3 szt.
masło - 150 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
ser feta - 400 g
ser ricotta - 250 g
sól - 0,5 łyżeczki
szalotka - 3 szt.
Szpinak Baby - 400 g
świeży koperek - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK:
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
2.ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY:
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
4.WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO:
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
5.WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ:
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Spanakopita

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK

Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.

2

ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY

Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.

4

WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO

1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.

5

WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ

Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4131,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1032,9 kcal

🥑

Tłuszcz

73,9 g

🌾

Węglowodany

54,1 g

🥬

Błonnik

37,4 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy