Spanakopita • przepis • składniki • przygotowanie
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4131,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1032,9 kcal
Tłuszcz
73,9 g
Węglowodany
54,1 g
Błonnik
37,4 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
Propozycja, która kusi nie tylko soczystymi barwami, ale też idealną kompozycją smaków – w sam raz na ciepłe dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!