przepis-na-kobiete.pl

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami

Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżka
pieprz cayenne - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
imbir świeży - 1 łyżeczka
polędwica wieprzowa - 500 g
cukinia - 1 szt.
brokuł - 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNATA DROBNO POKROJONY:
ząbek czosnku oraz starty na tarce świeży imbir przekładamy do naczynia.
2.DODAJEMY MIÓD, CIEMNY:
ocet balsamiczny, 2-3 łyżki oleju oraz startą skórkę z połowy cytryny.
3.DODAJEMY SZCZYPTĘ PIEPRZU:
kajeńskiego, 2-3 łyżki posiekanej kolendry, doprawiamy solą Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
4.POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE:
myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon.
5.POLĘDWICZKĘ PRZECINAMY NA:
pół w poprzek, a następnie wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm.
6.PLASTRY OBTACZAMY DOKŁADNIE:
w marynacie.
7.MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM:
20 minut.
8.GRILLOWANE WARZYWA POKROJONE:
w ósemki pieczarki smażymy na nagrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
9.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
10.CEBULE DYMKI KROIMY:
w duże cząstki.
11.DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK:
dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.
12.CEBULĘ Z PIECZARKAMI:
przekładamy na talerz.
13.CUKINIĘ KROIMY NA:
pół, następnie połówki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne.
14.PASKI CUKINII POLEWAMY:
olejem i smażymy na patelni grillowej miąższem do dołu.
15.CUKINIĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM:
i solą.
16.SMAŻYMY Z OBU:
stron około 5 minut.
17.PRZYSMAŻONĄ CUKINIĘ PRZEKŁADAMY:
na talerz.
18.BLANSZUJEMY BROKUŁY, A:
następnie dzielimy na mniejsze różyczki, polewamy oliwą i smażymy z jednej strony na patelni grillowej około 4 minut.
19.PRZYSMAŻONE BROKUŁY PRZEKŁADAMY:
na talerz.
20.POLĘDWICZKI ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI:
smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, 3-4 minut z każdej strony.
21.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
wcześniej podsmażone warzywa, które możemy doprawić niewielką ilością marynaty.
22.NA TALERZ WYKŁADAMY:
paski cukinii, na nich układamy kawałki polędwiczki, następnie na talerz nakładamy podsmażone warzywa.
23.POSYPUJEMY KILKOMA LISTKAMI:
świeżej kolendry.
Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNATA DROBNO POKROJONY

ząbek czosnku oraz starty na tarce świeży imbir przekładamy do naczynia.

2

DODAJEMY MIÓD, CIEMNY

ocet balsamiczny, 2-3 łyżki oleju oraz startą skórkę z połowy cytryny.

3

DODAJEMY SZCZYPTĘ PIEPRZU

kajeńskiego, 2-3 łyżki posiekanej kolendry, doprawiamy solą Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

4

POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon.

5

POLĘDWICZKĘ PRZECINAMY NA

pół w poprzek, a następnie wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm.

6

PLASTRY OBTACZAMY DOKŁADNIE

w marynacie.

7

MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM

20 minut.

8

GRILLOWANE WARZYWA POKROJONE

w ósemki pieczarki smażymy na nagrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju.

9

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

10

CEBULE DYMKI KROIMY

w duże cząstki.

11

DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK

dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.

12

CEBULĘ Z PIECZARKAMI

przekładamy na talerz.

13

CUKINIĘ KROIMY NA

pół, następnie połówki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne.

14

PASKI CUKINII POLEWAMY

olejem i smażymy na patelni grillowej miąższem do dołu.

15

CUKINIĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM

i solą.

16

SMAŻYMY Z OBU

stron około 5 minut.

17

PRZYSMAŻONĄ CUKINIĘ PRZEKŁADAMY

na talerz.

18

BLANSZUJEMY BROKUŁY, A

następnie dzielimy na mniejsze różyczki, polewamy oliwą i smażymy z jednej strony na patelni grillowej około 4 minut.

19

PRZYSMAŻONE BROKUŁY PRZEKŁADAMY

na talerz.

20

POLĘDWICZKI ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI

smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, 3-4 minut z każdej strony.

21

NA PATELNI PODGRZEWAMY

wcześniej podsmażone warzywa, które możemy doprawić niewielką ilością marynaty.

22

NA TALERZ WYKŁADAMY

paski cukinii, na nich układamy kawałki polędwiczki, następnie na talerz nakładamy podsmażone warzywa.

23

POSYPUJEMY KILKOMA LISTKAMI

świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1424,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

31,9 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl