przepis-na-kobiete.pl

Pożywne szkolne bułeczki z szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Pożywne szkolne bułeczki z szynką

Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
mąka pszenna - 280 g
olej po suszonych pomidorach - 50 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
pomidor suszony - 100 g
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 220 g
ser cheddar - 100 g
mleko - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER:
papilotki do muffinek blachę sitko rękaw cukierniczy rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170°C (termoobieg) Przygotowanie Czosnek siekamy, ser scieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.SZYNKĘ POZBAWIAMY SKÓRY:
i kroimy w drobną kosteczkę.
3.JAJA DELIKATNIE MIESZAMY:
za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. JAJKA Z CUKREM: ubijamy.
4.MĄKĘ I PROSZEK:
do pieczenia przesiewamy do miski.
5.DO UBITYCH JAJEK:
z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko. MIKSUJEMY. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: soli.
6.DO MĄKI I:
proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.
7.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
z misy miksera. MIESZAMY.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek. MIESZAMY.
9.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
rękawa cukierniczego.
10.CIASTEM WYPEŁNIAMY FOREMKI:
(papilotki do muffinek) do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (termoobieg) na 25-30 minut.
11.BUŁECZKI WYJMUJEMY Z:
piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki.
12.BUŁECZKI PODAJEMY WYSTUDZONE:
– idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.
Pożywne szkolne bułeczki z szynką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ MIKSER

papilotki do muffinek blachę sitko rękaw cukierniczy rozgrzej piekarnik do temperatury 160-170°C (termoobieg) Przygotowanie Czosnek siekamy, ser scieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

SZYNKĘ POZBAWIAMY SKÓRY

i kroimy w drobną kosteczkę.

3

JAJA DELIKATNIE MIESZAMY

za pomocą łyżeczki, następnie przekładamy je do naczynia miksera, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. JAJKA Z CUKREM: ubijamy.

4

MĄKĘ I PROSZEK

do pieczenia przesiewamy do miski.

5

DO UBITYCH JAJEK

z cukrem wlewamy olej z suszonych pomidorów oraz mleko. MIKSUJEMY. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: soli.

6

DO MĄKI I

proszku do pieczenia dodajemy starty na tarce ser oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.

7

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

z misy miksera. MIESZAMY.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

w kosteczkę szynkę i posiekany czosnek. MIESZAMY.

9

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

rękawa cukierniczego.

10

CIASTEM WYPEŁNIAMY FOREMKI

(papilotki do muffinek) do 3/4 wysokości i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160-170°C (termoobieg) na 25-30 minut.

11

BUŁECZKI WYJMUJEMY Z

piekarnika, podajemy z surową papryką pokrojoną na kawałki.

12

BUŁECZKI PODAJEMY WYSTUDZONE

– idealnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3052,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

763,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

82,1 g

🥬

Błonnik

38 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy