Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UDA MARYNUJEMY
solą i białym pieprzem.
2 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy.
KILKA ZIAREN KMINKU
siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.
DO GARNKA Z
grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
KURCZAKA SMAŻYMY OD
strony skóry na brązowy kolor.
PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego.
KISZONĄ KAPUSTĘ KROIMY
na mniejsze części.
KROIMY SŁODKĄ KAPUSTĘ,
a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki.
WRZUCAMY JE DO
garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy.
KIEŁBASĘ MYŚLIWSKĄ KROIMY
i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku.
WSZYSTKO RAZEM
przesmażamy.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
cebulę pokrojoną w kostkę.
MIESZAMY, DODAJEMY KAPUSTĘ
(jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody).
DOPRAWIAMY ODROBINĄ MAJERANKU,
kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli.
NA KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY
kurczaka, mięsem do dołu.
PRZYKRYWAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ
do minimum, dusimy około 30- 35 minut.
OBRANE ZIEMNIAKI GOTUJEMY
do miękkości.
ODCEDZAMY I JESZCZE
chwilę odparowujemy na kuchence.
ZIEMNIAKI MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY KAPARY,
mieszamy.
JAK PODAWAĆ KAPUSTĘ
wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka.
DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI
natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6192,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
774,1 kcal
Tłuszcz
80,7 g
Węglowodany
4,2 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.