przepis-na-kobiete.pl

Serowe ziemniaki hasselback • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Serowe ziemniaki hasselback

Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
oliwa z oliwek - 10 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
ser carski - 250 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 3 szt.
cebula dymka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NACINAMY ZIEMNIAKI:
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
2.DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI:
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
3.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
4.DODAJEMY SER:
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
5.PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Serowe ziemniaki hasselback

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACINAMY ZIEMNIAKI

Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.

2

DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI

Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.

3

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.

4

DODAJEMY SER

Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.

5

PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI

Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1236,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

412,0 kcal

🥑

Tłuszcz

38,3 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy