przepis-na-kobiete.pl

Płatki owsiane i granola • przepis • składniki • przygotowanie

Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Płatki owsiane i granola

Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
kiwi - 2 szt.
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
truskawka - 100 g
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
orzech brazylijski - 6 szt.
cukier brązowy - 55 g
cynamon - 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
płatki owsiane - 330 g
syrop klonowy - 160 g
żurawina suszona - 60 g
olej kokosowy - 110 g
sok jabłkowy - 125 ml
orzech nerkowca - 240 g
komosa ryżowa (quinoa) - 90 g
jabłko czerwone - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ:
Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce.
2.PRZYGOTOWUJEMY GRANOLĘ:
Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre – całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami. Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.
Płatki owsiane i granola

Czas przygotowania

75 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ

Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce.

2

PRZYGOTOWUJEMY GRANOLĘ

Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre – całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami. Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6470,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

49 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy