przepis-na-kobiete.pl

Faszerowane jajka z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Faszerowane jajka z pistacjami

Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 8 szt.
pistacje - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 3 łyżki
śmietana 30% - 4 łyżki
olej pistacjowy - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JAJKA GOTUJEMY:
na twardo, a następnie odcedzamy, osuszamy i studzimy.
2.BARDZO OSTRYM NOŻEM:
przekrawamy jajka wzdłuż na pół, uważając, by nie uszkodzić za bardzo skorupek.
3.Z POŁÓWEK JAJEK:
wyjmujemy za pomocą łyżeczki białko i żółtko.
4.JAJKA DROBNO SIEKAMY,:
przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
5.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,:
a następnie gotowym farszem napełniamy połówki jajek.
6.PISTACJE DROBNO SIEKAMY,:
mieszamy z bułką tartą i taką mieszanką posypujemy wierzch jajek.
7.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej pistacjowy, a następnie układamy na niej jajka, farszem do dołu.
8.SMAŻYMY, AŻ SIĘ:
przyrumienią.
9.PRZED PODANIEM DEKORUJEMY:
jajka odrobiną szczypiorku.
Faszerowane jajka z pistacjami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JAJKA GOTUJEMY

na twardo, a następnie odcedzamy, osuszamy i studzimy.

2

BARDZO OSTRYM NOŻEM

przekrawamy jajka wzdłuż na pół, uważając, by nie uszkodzić za bardzo skorupek.

3

Z POŁÓWEK JAJEK

wyjmujemy za pomocą łyżeczki białko i żółtko.

4

JAJKA DROBNO SIEKAMY,

przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.

5

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,

a następnie gotowym farszem napełniamy połówki jajek.

6

PISTACJE DROBNO SIEKAMY,

mieszamy z bułką tartą i taką mieszanką posypujemy wierzch jajek.

7

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej pistacjowy, a następnie układamy na niej jajka, farszem do dołu.

8

SMAŻYMY, AŻ SIĘ

przyrumienią.

9

PRZED PODANIEM DEKORUJEMY

jajka odrobiną szczypiorku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1002,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

125,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

1,8 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Faszerowane jajka z pistacjami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl