przepis-na-kobiete.pl

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych

Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
chałwa kakaowa - 50 g
chałwa waniliowa - 150 g
cukier - 200 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna typ 450 - 210 g
orzech nerkowca - 100 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
śliwka suszona - 150 g
whisky - 3 łyżki
czekolada deserowa - 100 g
masło - 30 g
śmietana 30% - 64 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej Przygotowanie Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.
2.POD KONIEC UBIJANIA:
dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy.
3.DO UBITYCH JAJEK:
dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky.
4.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
5.MĄKĘ PRZESIEWAMY I:
mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek.
6.CHAŁWĘ ROZKRUSZAMY I:
dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca.
7.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
8.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
9.CIASTO PIECZEMY W:
temperaturze 175°C przez 45-50 minut.
10.PO UPIECZENIU CIASTO:
odstawiamy do wystygnięcia.
11.POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ:
doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę.
12.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia czekolady.
13.DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY:
dodajemy miękkie masło i mieszamy.
14.TAK PRZYGOTOWANĄ POLEWĄ:
oblewamy wystudzone ciasto.
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej Przygotowanie Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.

2

POD KONIEC UBIJANIA

dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy.

3

DO UBITYCH JAJEK

dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

5

MĄKĘ PRZESIEWAMY I

mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek.

6

CHAŁWĘ ROZKRUSZAMY I

dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca.

7

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

8

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

9

CIASTO PIECZEMY W

temperaturze 175°C przez 45-50 minut.

10

PO UPIECZENIU CIASTO

odstawiamy do wystygnięcia.

11

POLEWA CZEKOLADOWA ŚMIETANKĘ

doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę.

12

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia czekolady.

13

DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY

dodajemy miękkie masło i mieszamy.

14

TAK PRZYGOTOWANĄ POLEWĄ

oblewamy wystudzone ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4843,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

51,0 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy