przepis-na-kobiete.pl

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie

Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową

Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
cukier puder - 1 szczypta
masa cukrowa czerwona - 200 g
kakao - 40 g
woda - 130 ml
żelatyna - 10 g
cukier - 30 g
jajko - 4 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
marcepan - 200 g
mąka pszenna - 120 g
czekolada mleczna - 200 g
masło - 60 g
miód - 90 g
śmietana 30% - 300 ml
czekolada deserowa - 200 g
wanilia - 3 g
dżem pomarańczowy - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD BIAŁEK.:
Masę marcepanową kroimy w drobną kostkę i ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy żółtka. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przesianą przez sito mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika (możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przygotować w moździerzu własną kompozycję z cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu). Masę marcepanową łączymy z lekko przestudzoną czekoladą i całość stopniowo mieszamy z suchymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladowo-piernikową i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. Studzimy i ścinamy cienko górną warstwę biszkoptu (wyrównujemy go). Biszkopt przecinamy na dwa blaty jednakowej grubości, dolną część ponownie wkładamy do formy.
2.ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z MIODEM.:
Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę czekamy, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do wystudzenia (po schłodzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła).
3.KONFITURĘ POMARAŃCZOWĄ (NP. WG:
tegoprzepisusmażymy przez 2-3 minuty razem z nasionkami wanilii. Gorącą masę równomiernie rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie. Studzimy i schładzamy w lodówce około 20-30 minut.
Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD BIAŁEK.

Masę marcepanową kroimy w drobną kostkę i ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy żółtka. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przesianą przez sito mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika (możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przygotować w moździerzu własną kompozycję z cynamonu, kardamonu, goździków i anyżu). Masę marcepanową łączymy z lekko przestudzoną czekoladą i całość stopniowo mieszamy z suchymi składnikami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladowo-piernikową i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. Studzimy i ścinamy cienko górną warstwę biszkoptu (wyrównujemy go). Biszkopt przecinamy na dwa blaty jednakowej grubości, dolną część ponownie wkładamy do formy.

2

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z MIODEM.

Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę czekamy, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy miękkie masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do wystudzenia (po schłodzeniu powinien mieć konsystencję miękkiego masła).

3

KONFITURĘ POMARAŃCZOWĄ (NP. WG

tegoprzepisusmażymy przez 2-3 minuty razem z nasionkami wanilii. Gorącą masę równomiernie rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie. Studzimy i schładzamy w lodówce około 20-30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9378 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

57,6 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy