przepis-na-kobiete.pl

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową • przepis • składniki • przygotowanie

Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
orzech laskowy - 50 g
brzoskwinia - 350 g
cukier brązowy - 80 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kakao - 40 g
mąka pszenna - 30 g
napój sojowy - 300 ml
olej słonecznikowy - 75 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Orzechy mielemy i zagniatamy z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA:
Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy. Dodajemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Olej, mleko sojowe, cukier waniliowy i mąkę sojową roztrzepujemy i dodajemy łyżką do mieszaniny mąki z pozostałymi składnikami w taki sposób, aby ta ledwo się związała. Ciasto przekładamy do 12 foremek do muffinów. Posypujemy kruszonką, lekko ją wciskając.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając na ostatnie 10-15 minut luźno folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy i podajemy na świeżo.
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Orzechy mielemy i zagniatamy z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę. Ciasto schładzamy w lodówce.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy. Dodajemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Olej, mleko sojowe, cukier waniliowy i mąkę sojową roztrzepujemy i dodajemy łyżką do mieszaniny mąki z pozostałymi składnikami w taki sposób, aby ta ledwo się związała. Ciasto przekładamy do 12 foremek do muffinów. Posypujemy kruszonką, lekko ją wciskając.

3

PIECZEMY MUFFINY

Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając na ostatnie 10-15 minut luźno folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy i podajemy na świeżo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3727,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

47,0 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy