przepis-na-kobiete.pl

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą • przepis • składniki • przygotowanie

To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą

To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
gruszka - 500 g
masło - 1 łyżka
rukola - 60 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
ser roquefort - 175 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ:
Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu:https://kuchnialidla.pl/ciasto-na-pizze
2.SOS Z RUKOLĄ:
Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PIZZY:
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ

Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu:https://kuchnialidla.pl/ciasto-na-pizze

2

SOS Z RUKOLĄ

Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PIZZY

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1433,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

716,7 kcal

🥑

Tłuszcz

52,3 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy