przepis-na-kobiete.pl

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym

Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 320 g
cebula dymka - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron spaghetti - 400 g
masło - 30 g
sól - 1 szczypta
orzeszki piniowe - 30 g
serek śmietankowy - 160 g
szparagi zielone - 900 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DANIA:
Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.
2.GOTUJEMY MAKARON I SZPARAGI:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWY:
Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.
Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DANIA

Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.

2

GOTUJEMY MAKARON I SZPARAGI

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWY

Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3150 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

787,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38,7 g

🌾

Węglowodany

94,8 g

🥬

Błonnik

22,8 g

💪

Białko

22,8 g

Podobne przepisy