przepis-na-kobiete.pl

Wegetariańskie chili z batatami • przepis • składniki • przygotowanie

Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.

Wegetariańskie chili z batatami

Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 kg
bulion warzywny - 350 ml
cebula - 2 szt.
cebula dymka - 3 szt.
chili mielone - 2 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
fasola czerwona z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
kukurydza konserwowa - 425 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 ml
wino czerwone - 100 ml
sok z limonki - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
2.DOPRAWIAMY CHILI:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.
Wegetariańskie chili z batatami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.

2

DOPRAWIAMY CHILI

Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2–3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15–20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5–8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1584 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

198 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy