przepis-na-kobiete.pl

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati

Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak - 1 szt.
cebula - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
bulion warzywny - 250 ml
curry - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżka
kminek cały - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżka
przecier pomidorowy - 700 ml
ryż basmati - 100 g
imbir świeży - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE,:
ręcznik papierowy i moździerz.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.PRZYGOTUJ BULION Z:
włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.
4.PRZYGOTOWANIE KOLENDRĘ I:
kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy.
5.UMYTEGO I OSUSZONEGO:
kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka.
6.KURCZAKA Z OBU:
stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu.
7.RÓWNIEŻ OD ŚRODKA:
doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
8.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
9.Z PATELNI ZLEWAMY:
nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.
10.NA PATELNIĘ WYLEWAMY:
olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy.
11.NASTĘPNIE DODAJEMY RESZTĘ:
przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. PRAŻYMY.
12.DODAJEMY 250 ML:
bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy.
13.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
14.DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ:
chili z pestkami, mieszamy.
15.SOS PRZELEWAMY DO:
naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania). RYŻ BASMATI: gotujemy.
16.JAK PODAWAĆ UGOTOWANY:
ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki.
17.KURCZAKA WYJMUJEMY Z:
piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.
Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE,

ręcznik papierowy i moździerz.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

PRZYGOTUJ BULION Z

włoszczyzny (250 ml) lub z 1/2 kostki bulionowej.

4

PRZYGOTOWANIE KOLENDRĘ I

kminek przekładamy do moździerza, rozcieramy, następnie dodajemy curry, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszony imbir, suszony tymianek, całość rozcieramy.

5

UMYTEGO I OSUSZONEGO

kurczaka polewamy olejem rzepakowym, olej dokładnie wcieramy w kurczaka.

6

KURCZAKA Z OBU

stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą, a następnie przyprawami roztartymi w moździerzu.

7

RÓWNIEŻ OD ŚRODKA

doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i roztartymi przyprawami (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).

8

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy olej rzepakowy, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, po rozpuszczeniu masła kurczaka smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru, nastepnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.

9

Z PATELNI ZLEWAMY

nadmiar tłuszczu i delikatnie przecieramy ją ręcznikiem papierowym.

10

NA PATELNIĘ WYLEWAMY

olej rzepakowy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy.

11

NASTĘPNIE DODAJEMY RESZTĘ

przypraw z moździerza, często mieszamy, aby zapobiec przypaleniu się przypraw. PRAŻYMY.

12

DODAJEMY 250 ML

bulionu z włoszczyzny oraz przecier pomidorowy.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

14

DODAJEMY POSIEKANĄ PAPRYCZKĘ

chili z pestkami, mieszamy.

15

SOS PRZELEWAMY DO

naczynia z kurczakiem i wkładamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 60-70 minut (pół godziny w piekarniku odpowiada 1/2 kg kurczaka bez obsmażania). RYŻ BASMATI: gotujemy.

16

JAK PODAWAĆ UGOTOWANY

ryż dekorujemy pokrojoną papryczką chili i listkami natki pietruszki.

17

KURCZAKA WYJMUJEMY Z

piekarnika, dekorujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4616,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1154,2 kcal

🥑

Tłuszcz

77,7 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

69,3 g

💪

Białko

69,3 g

Podobne przepisy