przepis-na-kobiete.pl

Fondue serowe • przepis • składniki • przygotowanie

Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Fondue serowe

Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 150 ml
curry - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,33 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1,5 łyżeczki
ser Bretagne - 20 g
ser cheddar - 100 g
ser ementaler - 100 g
ser Petit Mounster - 25 g
ser roquefort - 25 g
bagietka - 1 szt.
figa - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
polędwica wołowa - 500 g
rzodkiewka - 1 szt.
włoszczyzna - 300 g
winogrona jasne - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY WINO:
Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
2.TARKUJEMY SERY:
Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.
Fondue serowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY WINO

Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.

2

TARKUJEMY SERY

Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2572,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

514,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

31,4 g

🥬

Błonnik

40,7 g

💪

Białko

40,7 g

Podobne przepisy

Fondue serowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl