przepis-na-kobiete.pl

Empanada galicyjska • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Empanada galicyjska

Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
papryka czerwona - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
oliwki zielone - 100 g
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
papryka zielona - 1 szt.
tuńczyk w oleju - 900 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 4 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 7 g
sól - 1 łyżeczka
woda - 250 ml
mąka pszenna - 595 g
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE:
Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
3.DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ:
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.
4.PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN:
Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
5.WYRABIAMY CIASTO:
W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
6.WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.
7.DEKORUJEMY EMPANADĘ:
Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.
8.PIECZEMY EMPANADĘ:
Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.
Empanada galicyjska

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE

Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.

3

DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ

Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.

4

PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN

Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.

5

WYRABIAMY CIASTO

W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

6

WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.

7

DEKORUJEMY EMPANADĘ

Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.

8

PIECZEMY EMPANADĘ

Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4656,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

582,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

67,4 g

🥬

Błonnik

44 g

💪

Białko

44 g

Podobne przepisy

Empanada galicyjska - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl