przepis-na-kobiete.pl

3 sposoby na dania z ryżu • przepis • składniki • przygotowanie

Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

3 sposoby na dania z ryżu

Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
chili mielone - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 0,5 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
rodzynki - 1 łyżka
ryż jaśminowy - 200 g
sól - 1 szczypta
kurczak udko - 4 szt.
woda - 400 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
cynamon, laska - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY UDKA:
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
2.KROIMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
3.SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM:
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
4.PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM:
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
5.GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ:
Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.
6.PODGRZEWAMY RYŻ:
Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.
7.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.
8.SMAŻYMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.
9.SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA:
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.
10.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.
11.GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ:
Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.
12.KROIMY WARZYWA:
Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.
13.SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.
14.DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR:
Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.
15.SMAŻYMY JAJKA:
Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.
3 sposoby na dania z ryżu

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY UDKA

Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.

2

KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.

3

SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM

Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.

4

PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM

Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.

5

GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki. Ryż studzimy.

6

PODGRZEWAMY RYŻ

Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.

7

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.

8

SMAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.

9

SMARUJEMY NACZYNIE DO ZAPIEKANIA

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banan kroimy w plastry.

10

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY I PIECZEMY

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką. Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.

11

GOTUJEMY I STUDZIMY RYŻ

Ryż gotujemy wcześniej i studzimy.

12

KROIMY WARZYWA

Imbir, czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, cukinię w grube kostki.

13

SMAŻYMY RYŻ Z WARZYWAMI

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy marchewka lekko się podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek i ponownie chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Doprawiamy curry i kuminem, mieszamy. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i ponownie mieszamy.

14

DODAJEMY CUKINIĘ I IMBIR

Na wierzchu gorącego ryżu układamy kawałki cukinii, posypujemy świeżym imbirem i delikatnie mieszamy.

15

SMAŻYMY JAJKA

Ryż z warzywami przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wylewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajka smażymy, tak aby bardzo mocno się ścięły, i rozdrabniamy łopatką na mniejsze kawałki. Polewamy je odrobiną sosu sojowego (ok. 1 łyżki) i całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki na patelni się połączyły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1942 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

50,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy

3 sposoby na dania z ryżu - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl