przepis-na-kobiete.pl

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 2 łyżki
śmietana 30% - 3 łyżki
jogurt grecki - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
królik, tuszka - 0,5 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
włoszczyzna - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżka
mięta świeża - 25 g
sok z limonki - 10 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz cayenne - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra ziarna - 1 łyżka
soczewica zielona - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SOCZEWICĘ:
gotuj w lekko osolonej wodzie (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę nasion) ok. 20-30 MINUT.
2.ODCEDŹ I ODSTAW:
do przestudzenia.
3.ZIELONEJ SOCZEWICY NIE:
musisz namaczać przed gotowaniem.
4.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLENDER:
Tuszkę królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.
5.Z ŁAP, UD,:
części korpusu królika, opalonej cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. DOPRAWIAMY GO PIEPRZEM: oraz solą.
6.Z GOTOWEGO WYWARU:
wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.
7.POSIEKANĄ CEBULĘ I:
2 posiekane ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy.
8.DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ:
kajeński, kolendrę roztartą w moździerzu i całość chwilę prażymy.
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI Z:
patelni i ugotowaną wcześniej soczewicę przekładamy do wywaru.
10.GOTUJEMY ZUPĘ OKOŁO:
20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy.
11.DODAJEMY ŚMIETANKĘ, DOPRAWIAMY:
całość solą oraz białym pieprzem do smaku.
12.MIĘSO KRÓLIKA ODDZIELAMY:
od kości, siekamy.
13.DODAJEMY PAPRYCZKĘ POZBAWIONĄ:
gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie paski, posiekaną miętę (kilka listków odkładamy do dekoracji), 1 posiekany ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku wyciśniętego z limonki. MIESZAMY.
14.ZUPĘ NALEWAMY DO:
miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SOCZEWICĘ

gotuj w lekko osolonej wodzie (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę nasion) ok. 20-30 MINUT.

2

ODCEDŹ I ODSTAW

do przestudzenia.

3

ZIELONEJ SOCZEWICY NIE

musisz namaczać przed gotowaniem.

4

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLENDER

Tuszkę królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.

5

Z ŁAP, UD,

części korpusu królika, opalonej cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. DOPRAWIAMY GO PIEPRZEM: oraz solą.

6

Z GOTOWEGO WYWARU

wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.

7

POSIEKANĄ CEBULĘ I

2 posiekane ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy.

8

DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ

kajeński, kolendrę roztartą w moździerzu i całość chwilę prażymy.

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI Z

patelni i ugotowaną wcześniej soczewicę przekładamy do wywaru.

10

GOTUJEMY ZUPĘ OKOŁO

20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy.

11

DODAJEMY ŚMIETANKĘ, DOPRAWIAMY

całość solą oraz białym pieprzem do smaku.

12

MIĘSO KRÓLIKA ODDZIELAMY

od kości, siekamy.

13

DODAJEMY PAPRYCZKĘ POZBAWIONĄ

gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie paski, posiekaną miętę (kilka listków odkładamy do dekoracji), 1 posiekany ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku wyciśniętego z limonki. MIESZAMY.

14

ZUPĘ NALEWAMY DO

miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3041,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

760,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

87,4 g

🥬

Błonnik

57,8 g

💪

Białko

57,8 g

Podobne przepisy

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl