Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE
Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
ZWIJAMY ENCHILADY
Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.
PODAJEMY ENCHILADY
Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4591,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
765,2 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
78,4 g
Błonnik
35 g
Białko
35 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser wegański à la snickers
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.