przepis-na-kobiete.pl

Mintaj z sosem bordelaise • przepis • składniki • przygotowanie

Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Mintaj z sosem bordelaise

Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 5 łyżek
mintaj filet - 4 szt.
szpinak liście, mrożony - 600 g
natka pietruszki - 40 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 75 g
estragon świeży - 12 g
tymianek świeży - 40 g
chleb tostowy - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.
2.UKŁADAMY SZPINAK W FOREMKACH:
Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKI:
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Mintaj z sosem bordelaise

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w drobną kostkę. 1 cebulę odkładamy. Pozostałe cebule i czosnek smażymy na 1 łyżce gorącego masła aż do zeszklenia. Studzimy. Tosty lekko podpiekamy. Listki ziół obrywamy, miksujemy z tostami w blenderze. Zagniatamy z ostudzoną cebulą i czosnkiem, 3 łyżkami masła, doprawiamy solą i pieprzem.

2

UKŁADAMY SZPINAK W FOREMKACH

Szpinak rozmrażamy, dobrze odciskamy i rwiemy na kawałki. Krótko podsmażamy z pozostałą cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do 4 żaroodpornych foremek.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKI

Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy po kawałku do każdej foremki, posypujemy masą ziołową i lekko przyciskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1228,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

307,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

25,3 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy