przepis-na-kobiete.pl

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi

Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
trudny

Składniki

czekolada biała - 100 g
borówki - 50 g
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g
mleko - 150 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
pistacje - 200 g
wanilia - 3 g
śmietana 30% - 200 ml
cukier - 200 g
woda - 100 ml
cukier puder - 200 g
jajko - 3 szt.
mąka migdałowa - 200 g
barwnik spożywczy - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIELEMY PISTACJE:
Pistacje obieramy z łupinek i łączymy z oliwą z oliwek w młynku do kawy. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
2.UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE:
Mleko, cukier i żółtka jaj łączymy w misce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień.
3.DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ:
Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH:
Zmielone migdały łączymy w misce z białkami jaj i cukrem pudrem. Dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
5.UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota.
6.ŁĄCZYMY SYROP CUKROWY Z BIAŁKAMI JAJ (BEZA WŁOSKA):
Do wciąż ubijanych białek dodajemy gorący syrop cukrowy i ubijamy jeszcze chwilę – do uzyskania perłowej piany.
7.ŁĄCZYMY BEZĘ Z BAZĄ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH:
Bezę dodajemy partiami do bazy ciasteczek migdałowych i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
8.SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ:
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Worek zamykamy. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaskie ciasteczka. Staramy się zachować odstępy między ciasteczkami, które lekko wyrosną podczas pieczenia.
9.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do wystygnięcia.
10.PRZEKŁADAMY CIASTECZKA LODAMI:
Zmrożone lody mieszamy, by uplastycznić masę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką.
11.PODAJEMY CIASTECZKA:
Czekoladę temperujemyi schładzamy, mieszając. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie, ustawiamy pionowo na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierem do pieczenia (talerz warto wcześniej schłodzić w lodówce) i ponownie wkładamy do zamrażalnika, by czekolada stężała.
Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELEMY PISTACJE

Pistacje obieramy z łupinek i łączymy z oliwą z oliwek w młynku do kawy. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.

2

UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Mleko, cukier i żółtka jaj łączymy w misce, którą następnie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień.

3

DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ

Do masy jajecznej dodajemy ubitą śmietankę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH

Zmielone migdały łączymy w misce z białkami jaj i cukrem pudrem. Dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

5

UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy w naczyniu robota.

6

ŁĄCZYMY SYROP CUKROWY Z BIAŁKAMI JAJ (BEZA WŁOSKA)

Do wciąż ubijanych białek dodajemy gorący syrop cukrowy i ubijamy jeszcze chwilę – do uzyskania perłowej piany.

7

ŁĄCZYMY BEZĘ Z BAZĄ CIASTECZEK MIGDAŁOWYCH

Bezę dodajemy partiami do bazy ciasteczek migdałowych i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

8

SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Worek zamykamy. Masę szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaskie ciasteczka. Staramy się zachować odstępy między ciasteczkami, które lekko wyrosną podczas pieczenia.

9

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka pieczemy ok. 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu). Odstawiamy do wystygnięcia.

10

PRZEKŁADAMY CIASTECZKA LODAMI

Zmrożone lody mieszamy, by uplastycznić masę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką.

11

PODAJEMY CIASTECZKA

Czekoladę temperujemyi schładzamy, mieszając. Ciasteczka zanurzamy w czekoladzie, ustawiamy pionowo na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierem do pieczenia (talerz warto wcześniej schłodzić w lodówce) i ponownie wkładamy do zamrażalnika, by czekolada stężała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5995 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

239,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

27,2 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl