przepis-na-kobiete.pl

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym

Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 50 g
mąka pszenna typ 450 - 300 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 22 g
miód - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
śliwka - 0,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne.
2.MLEKO PODGRZEWAMY DO:
temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży.
3.PÓŁ SZKLANKI MĄKI:
przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży.
4.MIESZAMY ROZCZYN, MISKĘ:
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
5.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
6.ROZCZYN MIESZAMY Z:
pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli.
7.CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY:
do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
8.ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA:
(ciasto musi podwoić swoją objętość).
9.Z CIASTA FORMUJEMY:
12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
10.JEŚLI MAMY PIEC:
parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy.
11.JEŚLI NIE MAMY:
pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.
12.PAMPUCHY UMIESZCZAMY NA:
ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.
13.SOS ŚLIWKOWY POKROJONE:
w ćwiartki śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców.
14.POD KONIEC DODAJEMY:
cynamon, mieszamy.
15.GORĄCE PAMPUCHY PODAJEMY:
z ciepłym sosem śliwkowym.
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne.

2

MLEKO PODGRZEWAMY DO

temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży.

3

PÓŁ SZKLANKI MĄKI

przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży.

4

MIESZAMY ROZCZYN, MISKĘ

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

5

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

6

ROZCZYN MIESZAMY Z

pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli.

7

CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY

do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.

8

ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA

(ciasto musi podwoić swoją objętość).

9

Z CIASTA FORMUJEMY

12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

10

JEŚLI MAMY PIEC

parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy.

11

JEŚLI NIE MAMY

pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.

12

PAMPUCHY UMIESZCZAMY NA

ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

13

SOS ŚLIWKOWY POKROJONE

w ćwiartki śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców.

14

POD KONIEC DODAJEMY

cynamon, mieszamy.

15

GORĄCE PAMPUCHY PODAJEMY

z ciepłym sosem śliwkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2011,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

502,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

91,7 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy