przepis-na-kobiete.pl

Wieniec z Frankfurtu • przepis • składniki • przygotowanie

Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Wieniec z Frankfurtu

Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 120 g
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
mąka pszenna - 20 g
sok z cytryny - 25 ml
woda - 100 ml
cukier - 90 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko - 500 ml
budyń waniliowy - 40 g
dżem jagodowy - 4 łyżki
orzech laskowy - 100 g
orzech włoski - 100 g
morele suszone - 90 g
masło - 20 g
rum - 10 ml
śmietana 30% - 100 ml
kuwertura mleczna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWE MASŁO:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera.
2.STOPNIOWO DODAJEMY BIAŁKA:
i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: miksujemy.
3.NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ:
mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
4.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą trzepaczki.
5.NA KONIEC DODAJEMY:
sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
6.MASĘ PRZELEWAMY DO:
okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką.
7.CIASTO PIECZEMY PRZEZ:
1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu).
8.PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY:
do wystudzenia.
9.KREM MAŚLANO-BUDYNIOWY 400:
ml mleka zagotowujemy w garnku.
10.CUKIER, ŻÓŁTKA I:
cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy.
11.CAŁĄ MASĘ WLEWAMY:
do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
12.NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY GARNEK:
z ognia i studzimy.
13.MASŁO NAPOWIETRZAMY MIKSEREM:
i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
14.KREM WKŁADAMY NA:
kilka chwil do lodówki.
15.PONCZ DO NASĄCZENIA:
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy.
16.DO CHŁODNEGO PONCZU:
dodajemy rum.
17.GANASZ (KREM) CZEKOLADOWY:
Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
18.NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE:
masło i rum.
19.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
20.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,:
często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).
21.UPIECZONE I WYSTUDZONE:
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem.
22.ZA POMOCĄ WORKA:
cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową.
23.NAKŁADAMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ:
ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę.
24.NA KONIEC UKŁADAMY:
wierzchnią, ostatnią część ciasta.
25.CAŁE CIASTO SMARUJEMY:
pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
26.PO WYJĘCIU Z:
lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami.
27.CIASTO DEKORUJEMY, WYSZPRYCOWANYMI:
za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.
Wieniec z Frankfurtu

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWE MASŁO

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera.

2

STOPNIOWO DODAJEMY BIAŁKA

i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: miksujemy.

3

NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ

mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą trzepaczki.

5

NA KONIEC DODAJEMY

sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

6

MASĘ PRZELEWAMY DO

okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką.

7

CIASTO PIECZEMY PRZEZ

1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu).

8

PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY

do wystudzenia.

9

KREM MAŚLANO-BUDYNIOWY 400

ml mleka zagotowujemy w garnku.

10

CUKIER, ŻÓŁTKA I

cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy.

11

CAŁĄ MASĘ WLEWAMY

do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania.

12

NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY GARNEK

z ognia i studzimy.

13

MASŁO NAPOWIETRZAMY MIKSEREM

i łączymy z wystudzoną masą budyniową.

14

KREM WKŁADAMY NA

kilka chwil do lodówki.

15

PONCZ DO NASĄCZENIA

Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy.

16

DO CHŁODNEGO PONCZU

dodajemy rum.

17

GANASZ (KREM) CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

18

NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE

masło i rum.

19

DOKŁADNIE MIESZAMY.

20

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,

często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).

21

UPIECZONE I WYSTUDZONE

ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem.

22

ZA POMOCĄ WORKA

cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową.

23

NAKŁADAMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ

ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę.

24

NA KONIEC UKŁADAMY

wierzchnią, ostatnią część ciasta.

25

CAŁE CIASTO SMARUJEMY

pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

26

PO WYJĘCIU Z

lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami.

27

CIASTO DEKORUJEMY, WYSZPRYCOWANYMI

za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10240 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

44 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Wieniec z Frankfurtu - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl