przepis-na-kobiete.pl

Pieczony bigos z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Pieczony bigos z kurczakiem

Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
wino czerwone - 0,75 niepełna szklanka
kapusta kiszona - 1 kg
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
liść laurowy - 3 szt.
majeranek suszony - 2 łyżki
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
powidła śliwkowe - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 20 g
kapusta biała - 0,5 szt.
kurczak udko - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
musztarda dijon - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Udka i podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy minimum na 1 godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BIGOSU:
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeżą kapustę siekamy dość cienko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą marchewkę, powidła śliwkowe oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kapustę, mieszamy i podlewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez kilka minut, aż wino odparuje, a smaki i składniki się połączą.
3.DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ I GRZYBY:
Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy kiszoną kapustę, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby i odrobinę wody, która została po moczeniu grzybów. Grzyby, kapustę i przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
4.PIECZEMY BIGOS:
Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony bigos z piekarnika, dokładnie mieszamy, układamy na nim zamarynowanego kurczaka i wkładamy do piekarnika na kolejną godzinę. W razie potrzeby, podczas pieczenia, podlewamy odrobiną wody.
5.PODAJEMY BIGOS:
Porcję bigosu wykładamy na talerz i układamy na niej udko lub podudzie kurczaka.
Pieczony bigos z kurczakiem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Udka i podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy minimum na 1 godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BIGOSU

Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeżą kapustę siekamy dość cienko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą marchewkę, powidła śliwkowe oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kapustę, mieszamy i podlewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez kilka minut, aż wino odparuje, a smaki i składniki się połączą.

3

DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ I GRZYBY

Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy kiszoną kapustę, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby i odrobinę wody, która została po moczeniu grzybów. Grzyby, kapustę i przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.

4

PIECZEMY BIGOS

Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony bigos z piekarnika, dokładnie mieszamy, układamy na nim zamarynowanego kurczaka i wkładamy do piekarnika na kolejną godzinę. W razie potrzeby, podczas pieczenia, podlewamy odrobiną wody.

5

PODAJEMY BIGOS

Porcję bigosu wykładamy na talerz i układamy na niej udko lub podudzie kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1980 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

46,5 g

🥬

Błonnik

18 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy

Pieczony bigos z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl