przepis-na-kobiete.pl

Minitorciki z herbatników • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.

Minitorciki z herbatników

Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietanka 36% - 330 ml
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 200 g
masło - 100 g
herbatniki - 180 g
likier bezalkoholowy - 50 ml
malina -
jeżyna -
borówki -
porzeczka czerwona -

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY W ŚMIETANCE:
Połowę śmietanki podgrzewamy, a czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Do gorącej śmietanki przekładamy najpierw czekoladę deserową, a po chwili mleczną. Następnie zanurzamy je w płynie i odstawiamy, aż czekolady się rozpuszczą.
2.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Czekoladę rozpuszczoną w śmietance przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem. Po wstępnym ubiciu dolewamy pozostałą śmietankę i blendujemy. Następnie do naczynia dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Na koniec do ganaszu dodajemy wybrany likier bezalkoholowy i ostatni raz, dość delikatnie, aby nie powstały bąbelki powietrza, miksujemy. Tak przygotowany ganasz studzimy w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 1 godzinę.
3.SKŁADAMY MINITORCIKI:
Gotowy ganasz przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą tylką. Jeden minitorcik formujemy z trzech ciasteczek. Na pierwsze ciasteczko wyciskamy dwanaście kropek kremu. Następnie przykrywamy je kolejnym herbatnikiem, ponownie wyciskamy dwanaście kropek kremu czekoladowego i przykrywamy trzecim herbatnikiem.
4.DEKORUJEMY MINITORCIKI:
Na gotowe minitorciki wyciskamy po kilka kropek kremu i dekorujemy je świeżymi owocami.
Minitorciki z herbatników

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY W ŚMIETANCE

Połowę śmietanki podgrzewamy, a czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Do gorącej śmietanki przekładamy najpierw czekoladę deserową, a po chwili mleczną. Następnie zanurzamy je w płynie i odstawiamy, aż czekolady się rozpuszczą.

2

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Czekoladę rozpuszczoną w śmietance przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem. Po wstępnym ubiciu dolewamy pozostałą śmietankę i blendujemy. Następnie do naczynia dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy. Na koniec do ganaszu dodajemy wybrany likier bezalkoholowy i ostatni raz, dość delikatnie, aby nie powstały bąbelki powietrza, miksujemy. Tak przygotowany ganasz studzimy w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 1 godzinę.

3

SKŁADAMY MINITORCIKI

Gotowy ganasz przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą tylką. Jeden minitorcik formujemy z trzech ciasteczek. Na pierwsze ciasteczko wyciskamy dwanaście kropek kremu. Następnie przykrywamy je kolejnym herbatnikiem, ponownie wyciskamy dwanaście kropek kremu czekoladowego i przykrywamy trzecim herbatnikiem.

4

DEKORUJEMY MINITORCIKI

Na gotowe minitorciki wyciskamy po kilka kropek kremu i dekorujemy je świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3146,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

786,6 kcal

🥑

Tłuszcz

51,3 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy