przepis-na-kobiete.pl

Batony zbożowe • przepis • składniki • przygotowanie

Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Batony zbożowe

Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
skórka pomarańczy kandyzowana - 1 łyżka
miód - 200 g
płatki owsiane - 330 g
rodzynki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 2 łyżki
olej kokosowy - 100 ml
masło orzechowe - 200 g
jagody goji - 2 łyżki
sezam biały - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY MASŁO ORZECHOWE:
Płatki owsiane i sezam prażymy na suchej patelni. W garnku podgrzewamy masło orzechowe z olejem kokosowym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BATONÓW:
Masę łączymy z pozostałymi składnikami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy masa się zestali, wycinamy z niej prostokątne batony.
Batony zbożowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY MASŁO ORZECHOWE

Płatki owsiane i sezam prażymy na suchej patelni. W garnku podgrzewamy masło orzechowe z olejem kokosowym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BATONÓW

Masę łączymy z pozostałymi składnikami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gdy masa się zestali, wycinamy z niej prostokątne batony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4727 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,7 kcal

🥑

Tłuszcz

27 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy