przepis-na-kobiete.pl

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie • przepis • składniki • przygotowanie

Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie

Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 1 szczypta
wino czerwone - 400 ml
gruszka - 3 szt.
jajko - 3 szt.
ciastka maślane - 40 g
wanilia - 3 g
konfitura figowa - 2 łyżki
napój migdałowy - 150 ml
mak - 30 g
sok pomarańczowy - 100 ml
sól - 1 szczypta
marcepan - 125 g
śmietana 30% - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU:
Napój migdałowy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozdrobnioną masę marcepanową i mieszamy, aż rozpuści się w napoju. Odstawiamy do przestygnięcia.
2.UBIJAMY OSOBNO BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ:
Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy), a następnie ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z dodatkiem cynamonu i ziarenek z laski wanilii na jasny, gęsty krem.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ PARFAIT:
Ubite żółtka delikatnie łączymy z przestudzonym napojem migdałowym z masą marcepanową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
4.MROZIMY PARFAIT:
Masę przelewamy do prostokątnej foremki (lub do 4 małych prostokątnych foremek) i odstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, by deser się zestalił.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W rondelku zagotowujemy czerwone wino z sokiem pomarańczowym i 2 łyżkami marmolady figowej. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
6.PODAJEMY DESER:
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie zanurzamy w sosie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Napój migdałowy podgrzewamy w rondelku. Dodajemy rozdrobnioną masę marcepanową i mieszamy, aż rozpuści się w napoju. Odstawiamy do przestygnięcia.

2

UBIJAMY OSOBNO BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ

Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zachowujemy), a następnie ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z dodatkiem cynamonu i ziarenek z laski wanilii na jasny, gęsty krem.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ PARFAIT

Ubite żółtka delikatnie łączymy z przestudzonym napojem migdałowym z masą marcepanową. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

4

MROZIMY PARFAIT

Masę przelewamy do prostokątnej foremki (lub do 4 małych prostokątnych foremek) i odstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, by deser się zestalił.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W rondelku zagotowujemy czerwone wino z sokiem pomarańczowym i 2 łyżkami marmolady figowej. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

6

PODAJEMY DESER

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie zanurzamy w sosie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2418,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

74,1 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl