Ryż smażony z warzywami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.
DODAJEMY RYŻ
Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.
ROZBIJAMY JAJKA
Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.
ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI
Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
699,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,8 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto mascarpone z owocami
Ciasto mascarpone z sezonowymi owocami, czyli idealny pomysł na szybki deser przygotowany w termorobocie kuchennym MC Smart. Sprawdź, jak prosto je przygotować!

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!