Sorbet kiwi na patyku • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
12 KIWI OBIERAMY: i kroimy na ćwiartki.
MIKSUJEMY NA DROBNO
z sokiem z limonki i cukrem pudrem, a następnie przecieramy przez sito.
PRZELEWAMY DO FOREMEK
(po ok. 150 ML) I: wkładamy na 2 godziny do zamrażarki, aż masa zacznie się zamrażać.
POZOSTAŁE KIWI OBIERAMY,
ze środka wykrawamy 4 plasterki.
NA KAŻDYCH LODACH
układamy po jednym plasterku, wtykamy przez niego do masy patyczek do lodów.
MROZIMY W ZAMRAŻARCE
tak długo, aż lody będą całkowicie zamrożone.
W CELU WYJĘCIA
z foremek zewnętrzną ich część trzymamy przez chwilę w ciepłej wodzie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
787,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
196,8 kcal
Tłuszcz
1,3 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
2,9 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!