przepis-na-kobiete.pl

Owocowy Pie • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Owocowy Pie

Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier puder - 60 g
mąka pszenna - 360 g
pomarańcza - 3 szt.
biszkopty - 50 g
brzoskwinia - 400 g
cukier trzcinowy - 40 g
cynamon - 1,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 800 g
miód - 80 g
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.FARSZ OWOCOWY W:
garnku rozpuszczamy masło.
2.DODAJEMY MIÓD I:
cukier trzcinowy.
3.KIEDY MASŁO CAŁKOWICIE:
rozpuści się i połączy z cukrem i miodem, do garnka wrzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, wyfiletowane pomarańcze i brzoskwinie pokrojone.
4.OWOCE PRAŻYMY DO:
momentu, kiedy odparuje z nich sok i zrobią się nieco miękkie.
5.PO WYŁĄCZENIU OGNIA,:
owoce doprawiamy cynamonem.
6.NASTĘPNIE DODAJEMY DO:
nich pokruszone biszkopty, w razie konieczności dodajemy cukru do smaku.
7.FARSZ OWOCOWY ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
8.KRUCHE CIASTO NA:
stolnicę przesiewamy mąkę.
9.DO MĄKI DODAJEMY:
masło pokrojone na mniejsze kawałki, na które przesiewamy cukier puder oraz żółtka.
10.ZA POMOCĄ NOŻA:
dokładnie siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.
11.KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ:
się w jednolitą masę, dzielimy ją na dwie równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
12.JEDNĄ CZĘŚĆ SCHŁODZONEGO:
ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (staramy się nadać ciastu okrągły kształt).
13.CIASTEM WYKŁADAMY FORMĘ:
o Ø26 cm, posmarowaną masłem i oprószoną startym przez sito biszkoptem.
14.CIASTO W FORMIE:
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.
15.NASTĘPNIE NA CIASTO:
wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta.
16.BRZEGI GÓRNEJ I:
dolnej części ciasta sklejamy palcami.
17.WIERZCH CIASTA SMARUJEMY:
białkiem oraz delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym.
18.NA ŚRODKU CIASTA:
wycinamy małą dziurkę, na wierzchu ciasta robimy kilka otworów za pomocą noża.
19.CIASTO WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (termoobieg) mniej więcej na 10-12 minut, następnie ciasto pieczemy przez 15 min.
20.W TEMPERATURZE 190°C:
(termoobieg).
21.CIASTO PO UPIECZENIU:
odstawiamy do przestygnięcia.
Owocowy Pie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FARSZ OWOCOWY W

garnku rozpuszczamy masło.

2

DODAJEMY MIÓD I

cukier trzcinowy.

3

KIEDY MASŁO CAŁKOWICIE

rozpuści się i połączy z cukrem i miodem, do garnka wrzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, wyfiletowane pomarańcze i brzoskwinie pokrojone.

4

OWOCE PRAŻYMY DO

momentu, kiedy odparuje z nich sok i zrobią się nieco miękkie.

5

PO WYŁĄCZENIU OGNIA,

owoce doprawiamy cynamonem.

6

NASTĘPNIE DODAJEMY DO

nich pokruszone biszkopty, w razie konieczności dodajemy cukru do smaku.

7

FARSZ OWOCOWY ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

8

KRUCHE CIASTO NA

stolnicę przesiewamy mąkę.

9

DO MĄKI DODAJEMY

masło pokrojone na mniejsze kawałki, na które przesiewamy cukier puder oraz żółtka.

10

ZA POMOCĄ NOŻA

dokładnie siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.

11

KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ

się w jednolitą masę, dzielimy ją na dwie równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

12

JEDNĄ CZĘŚĆ SCHŁODZONEGO

ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (staramy się nadać ciastu okrągły kształt).

13

CIASTEM WYKŁADAMY FORMĘ

o Ø26 cm, posmarowaną masłem i oprószoną startym przez sito biszkoptem.

14

CIASTO W FORMIE

nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.

15

NASTĘPNIE NA CIASTO

wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta.

16

BRZEGI GÓRNEJ I

dolnej części ciasta sklejamy palcami.

17

WIERZCH CIASTA SMARUJEMY

białkiem oraz delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym.

18

NA ŚRODKU CIASTA

wycinamy małą dziurkę, na wierzchu ciasta robimy kilka otworów za pomocą noża.

19

CIASTO WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (termoobieg) mniej więcej na 10-12 minut, następnie ciasto pieczemy przez 15 min.

20

W TEMPERATURZE 190°C

(termoobieg).

21

CIASTO PO UPIECZENIU

odstawiamy do przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5144 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

514,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

67,6 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy