przepis-na-kobiete.pl

Czekoladowe pancakes • przepis • składniki • przygotowanie

Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Czekoladowe pancakes

Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 180 g
kakao - 20 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mleko - 200 ml
olej - 4 łyżki
ekstrakt waniliowy - 0,3 łyżeczki
cukier - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy je dokładnie ze sobą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
W drugiej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki: jajka, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy, również wszystko dokładnie mieszamy.
3.ŁACZYMY SKŁADNIKI:
Mokre składniki dodajemy do suchych i za pomocą miksera mieszamy wszystko tak długo, aż uzyskamy gładką i jednolitej konsystencję. Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
4.SMAŻYMY I PODAJEMY DANIE:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy gotowe placuszki.
Czekoladowe pancakes

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy je dokładnie ze sobą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI

W drugiej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki: jajka, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy, również wszystko dokładnie mieszamy.

3

ŁACZYMY SKŁADNIKI

Mokre składniki dodajemy do suchych i za pomocą miksera mieszamy wszystko tak długo, aż uzyskamy gładką i jednolitej konsystencję. Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.

4

SMAŻYMY I PODAJEMY DANIE

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy gotowe placuszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1331,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

665,5 kcal

🥑

Tłuszcz

27,9 g

🌾

Węglowodany

81,7 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy