przepis-na-kobiete.pl

Ciasteczka z kawałkami czekolady • przepis • składniki • przygotowanie

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, znane jako chocolate chip cookies, to klasyczny przysmak, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Te kruche na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku ciasteczka wyróżniają się intensywnym, czekoladowym smakiem, który sprawia, że trudno im się oprzeć. Te ciasteczka są symbolem amerykańskiego stylu życia.

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, znane jako chocolate chip cookies, to klasyczny przysmak, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Te kruche na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku ciasteczka wyróżniają się intensywnym, czekoladowym smakiem, który sprawia, że trudno im się oprzeć. Te ciasteczka są symbolem amerykańskiego stylu życia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 200 g
masło - 115 g
dropsy czekoladowe - 200 g
cukier - 100 g
cukier trzcinowy - 100 g
jajko - 1 szt.
cukier wanilinowy - 30 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYPKIE SKŁADNIKI:
Do jednej miski przesiewamy mąkę, sól, sodę oraz cukier waniliowy i mieszamy ze sobą.
2.MIESZAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
W drugiej misce ubijamy masło z dodatkiem cukru białego i trzcinowego przez 4-5 minut. Dodajemy całe jajko i całość ubijamy, aż powstanie gęsta masa.
3.DODAJEMY SYPKIE SKŁADNIKI DO MASY:
Do masy dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy.
4.DODAJEMY CZEKOLADĘ:
Do ciasta dodajemy czekoladowe dropsy i delikatnie mieszamy.
5.FORMUJEMY CIASTKA:
Nabieramy dwie łyżki masy i formujemy z niej kulki. Każdą kulkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
6.PIECZEMY CIASTKA:
Wsuwamy blaszki do pieczenia do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, gdy brzegi ciastek lekko się zrumienią, a potem pozostawiamy je do wystudzenia i gotowe!
Ciasteczka z kawałkami czekolady

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYPKIE SKŁADNIKI

Do jednej miski przesiewamy mąkę, sól, sodę oraz cukier waniliowy i mieszamy ze sobą.

2

MIESZAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

W drugiej misce ubijamy masło z dodatkiem cukru białego i trzcinowego przez 4-5 minut. Dodajemy całe jajko i całość ubijamy, aż powstanie gęsta masa.

3

DODAJEMY SYPKIE SKŁADNIKI DO MASY

Do masy dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy.

4

DODAJEMY CZEKOLADĘ

Do ciasta dodajemy czekoladowe dropsy i delikatnie mieszamy.

5

FORMUJEMY CIASTKA

Nabieramy dwie łyżki masy i formujemy z niej kulki. Każdą kulkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

6

PIECZEMY CIASTKA

Wsuwamy blaszki do pieczenia do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, gdy brzegi ciastek lekko się zrumienią, a potem pozostawiamy je do wystudzenia i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3558,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

593,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

84,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy