przepis-na-kobiete.pl

Odrywana wieprzowina • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Odrywana wieprzowina

Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 4 łyżeczki
ząbek czosnku - 6 szt.
ketchup - 3 łyżki
mięso wieprzowe łopatka - 500 g
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
pieprz ziołowy, mielony - 2 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ:
Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
2.DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
3.PIECZEMY WIEPRZOWINĘ:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.
Odrywana wieprzowina

Czas przygotowania

480 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ

Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

2

DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.

3

PIECZEMY WIEPRZOWINĘ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1488,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

17,1 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy