przepis-na-kobiete.pl

Śmietanowiec z galaretką • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Śmietanowiec z galaretką

Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

maliny mrożone - 500 g
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
woda - 50 ml
żelatyna - 15 g
sok z limonki - 10 ml
śmietana 30% - 500 ml
cukier puder - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
krem czekoladowo-orzechowy - 150 g
ciastka owsiane w czekoladzie - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZECIERAMY MALINY:
Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie i dodajemy do gorących malin. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy je do lodówki do zestalenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA:
Ciastka siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy krem orzechowo-czekoladowy i całość mieszamy. Rozkładamy równomiernie na spodzie foremki, wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem pudrem.
4.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w wodzie, dodajemy do niej sok z limonki, mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany i całość mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
5.ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANOWĄ Z GALARETKĄ:
Galaretkę z malin kroimy na małe kostki (ok. 1 x 1 cm) i dodajemy do masy śmietanowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę rozkładamy równomiernie na spodzie z ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Śmietanowiec z galaretką

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZECIERAMY MALINY

Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i dodajemy do gorących malin. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy je do lodówki do zestalenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Ciastka siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy krem orzechowo-czekoladowy i całość mieszamy. Rozkładamy równomiernie na spodzie foremki, wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem pudrem.

4

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w wodzie, dodajemy do niej sok z limonki, mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany i całość mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.

5

ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANOWĄ Z GALARETKĄ

Galaretkę z malin kroimy na małe kostki (ok. 1 x 1 cm) i dodajemy do masy śmietanowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę rozkładamy równomiernie na spodzie z ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5081,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy