przepis-na-kobiete.pl

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami

Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 3 szt.
woda - 380 ml
chleb żytni - 200 g
jajko - 2 szt.
mleko - 200 ml
gęś - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
tymianek świeży - 25 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
marchew - 1 szt.
seler - 1 szt.
szalotka - 3 szt.
bylica - 6 g
wino czerwone - 100 ml
dynia hokkaido - 800 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
śmietana 18% - 250 ml
masło - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
wino białe - 150 ml
cukier - 60 g
gruszka - 2 szt.
konfitura borówkowa - 80 g
cynamon, laska - 1,5 g
sok jabłkowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ:
Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.
2.PRZYGOTOWUJEMY CHLEB:
Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
3.ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ:
Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.PIECZEMY GĘŚ:
Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.
5.SMAŻYMY WARZYWA NA SOS:
Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.
6.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU:
Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
7.PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI:
Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.
8.PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM:
Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.
Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami

Czas przygotowania

480 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ

Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.

2

PRZYGOTOWUJEMY CHLEB

Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.

3

ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ

Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4

PIECZEMY GĘŚ

Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.

5

SMAŻYMY WARZYWA NA SOS

Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.

6

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

7

PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI

Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.

8

PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM

Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6483,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

810,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33,4 g

🌾

Węglowodany

68,1 g

🥬

Błonnik

51,8 g

💪

Białko

51,8 g

Podobne przepisy